Snel & goed een nieuwe toepassing voor de Vlaamse Overheid bouwen? 3 tips. - Skryv

Snel & goed een nieuwe toepassing voor de Vlaamse Overheid bouwen? 3 tips.

By Toon Timbermont - Co-founder - over 3 years ago

Digital Gov project
Snel & goed een nieuwe toepassing voor de Vlaamse Overheid bouwen? 3 tips.

Sta je voor de uitdaging om een nieuwe toepassing te bouwen en werk je voor de Vlaamse Overheid? Dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee kan houden om het niet alleen goed, maar ook snel te doen.

Tip 1: Bouw verder op de kennis van je mensen en de organisatie

Binnen elke organisatie is er een massa kennis beschikbaar. Spreek dus zeker met mensen of teams aan die soortgelijke toepassingen al gemaakt hebben.

Dit kan zowel binnen je agentschap of departement als in de ganse Vlaamse Overheid. Initiatieven zoals Trefdag Digitaal Vlaanderen en Sandbox Vlaanderen zijn ideale momenten om aan kennisdeling te doen.

Tip 2: Breng Business & IT dicht bij elkaar

Het gebeurt nog al te vaak dat een toepassing die gebouwd wordt niet voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers. Breng daarom business & IT zo snel mogelijk samen en werk in kleine iteraties met veel feedback. Dit zorgt voor duidelijke alignering & heldere prioriteiten.

Maak vervolgens de vooruitgang visueel. Denk daarbij niet alleen aan de planning, maar ook aan de oplossing zelf. Doe dit bijvoorbeeld met visuele analyse en demo's. Als je nog een stap verder wil gaan, kan je kiezen voor een low-code aanpak waarbij de analyse en het bouwen van de oplossing quasi tegelijk verlopen.

Tip 3: Gebruik wat er al is

Hergebruik kan op verschillende niveaus. Denk bv. aan het hergebruik van een concept, maar ook het hergebruik van kennis, bouwstenen of data.

Hergebruik van concepten kan onder andere door bij het begin van het project persona van vergelijkbare projecten te gebruiken als inspiratiebron.

Hergebruik van kennis bouwt verder op elkaar goed begrijpen. Dit begrip kan versneld opgebouwd worden door internationale (bv. BPMN, DMN), of meer lokale standaarden (bv. OSLO) te gebruiken. Op die manier kan je (deel-)processen en datamodellen uitwisselen.

Applicaties binnen de Vlaamse overheid kunnen veel bestaande bouwstenen & diensten hergebruiken. Bekende voorbeelden zijn het Magda platform om data uit authentieke bronnen op te halen, ORAFIN om betalingen uit te voeren en ACM-IDM voor sterke authenticatie. Maar ook UI libraries zoals webuniversum of communicatiekanalen zoals Mijn Burgerprofiel & Ondernemingsloket zijn krachtige manieren om beter & sneller tot een goed geïntegreerde toepassing te komen.

Sta je zelf voor de uitdaging om een nieuwe applicatie te bouwen en heb je graag een klankbord? Twijfel dan niet om contact op te nemen met toon@skryv.com.

Free up the Time of your Case Managers

Learn About Workflow Automation in the Public Sector and How to Get Started

Free up the Time of your Case Managers

Related Posts